Mensen denken vaak dat je in de wijkverpleging alleen zorg verleent aan oudere mensen maar dit is zeker niet altijd het geval.  Het komt niet vaak voor maar er zijn heel mooie uitzonderingen.

Zo heb ik wekenlang zorg mogen verlenen aan een jong meisje. Ze was 18 jaar maar door een geestelijke beperking functioneerde ze op een leeftijd rond de 9 jaar.

Het meisje had een wond bij haar borst die dagelijks verzorgd moest worden. Door haar beperking was het lastig haar ervan te overtuigen dat deze zorg echt noodzakelijk was. Ze was ook erg angstig en onzeker, mede door de locatie van de wond.

Bij het eerste bezoek mocht ik ook niet te dichtbij komen. Het was heel belangrijk dat ik haar vertrouwen kon winnen. Ik ben over haar hobby’s begonnen en welke tv-programma’s ze leuk vindt.  Toevallig maakte we allebei erg graag legpuzzels dus zodra ik binnenkwam werd eerst haar puzzel bewonderd en liet ik foto’s zien van mijn puzzels. Hierdoor bouwden we een band op en is het uiteindelijk gelukt om dichterbij te komen en de wond elke dag te verzorgen.
Op het moment dat de zorg bijna klaar was vroeg ze aan haar moeder of ze een cadeautje voor me mocht kopen. Dit mocht en ze kocht een heerlijke reep chocola voor me. Zo lief! Dat zijn wel hele mooie en dankbare momenten.

De zorg is gewoon een geweldig vak dat je heel veel voldoening geeft. Je werkt elke dag met mensen en het is elke dag weer een verrassing.

Wil jij ook in de wijkverpleging werken? Bekijk dan onze vacatures

Kirsten - Verpleegkundige