Je bent wijkverpleegkundige en je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging. Bijvoorbeeld omdat je toe bent aan een nieuwe (werk)omgeving of omdat je dichter bij huis wilt werken. Mirjam van der Meulen, wijkverpleegkundige binnen Stad Oost maakte recent de overstap naar Zorggroep Almere. Enthousiast vertelt ze aan HR-adviseur Imke Saris over haar eerste werkweken bij ons

Hoe ben je bij Zorggroep Almere terecht gekomen?

Ik woon in Almere, maar heb jarenlang gependeld tussen Almere en Amsterdam, waar ik werkzaam was als wijkverpleegkundige en Casemanager Dementie bij Cordaan. Vanwege de toenemende files wilde ik graag dichter bij huis werken. Dan zou ik ook meer tijd hebben voor mijn dochtertje.

Ik ben toen gestopt bij Cordaan en heb mijn eigen naaibedrijfje opgezet. Het zou geweldig zijn als ik dit kon combineren met een flexcontract als wijkverpleegkundige. Ik kende Zorggroep Almere als cliënt en daarom besloot ik teammanager Wijkverpleging Mariëlle Kramer te bellen en te vragen naar de mogelijkheden om als flex-wijkverpleegkundige aan de slag te gaan. Dit was een prettig gesprek. Mariëlle was enthousiast over mij en mijn op te richten bedrijf. Echter bestaan er geen niveau 5-flexers binnen de Zorggroep. Wel was een 16 uur-contact een mogelijkheid. Ik vroeg of een min-max contract een optie was. Ook dit was mogelijk. Er werd enorm goed met mij meegedacht, waardoor ik direct een goed gevoel had bij de Zorggroep. Ik besloot te solliciteren en na een fijn gesprek ben ik aangenomen bij Zorggroep Almere als wijkverpleegkundige.

Mirjam - Wijkverpleegkundige

Hoe waren je eerste dagen binnen Zorggroep Almere?

De eerste dagen waren leuk en ik heb een goede eerste indruk gekregen van Zorggroep Almere. In het begin kon ik de goede deur van het gezondheidscentrum niet vinden. Ik heb me daarom voorgenomen om nieuwe collega’s daar extra goed op te wijzen. Het eerste wat mij bij binnenkomst opviel is dat alles met de PC en telefoon wordt geregistreerd, wat een luxe! Vervolgens ben ik samen met wijkverpleegkundige Rick op pad geweest. Erg fijn om de eerste dagen aan de hand te worden meegenomen, omdat de werkzaamheden en taken erg gevarieerd zijn.
De tweede dag heb ik meegelopen met een andere collega en heb een cliënt geholpen met ADL, de algemene dagelijkse levenshandelingen. Ik vond het erg fijn dat ik direct aan de slag mocht. Dit gaf enorm veel vertrouwen. Ook hielp mijn collega me met het rapporteren van alle werkzaamheden.
De derde dag ging ik zelf op pad. Liesbeth assisteerde me nog met de veilige insulinenaald en vervolgens ging ik zelf met de fiets op pad. Echter was ik al snel de weg kwijt… Toen belde mijn collega Daphne: “waar ben je? Ik zie je nergens, ben je verdwaald”? Ik sprak met haar af op onze locatie en fietste vervolgens achter haar aan naar de juiste locatie. Dit gaf zo’n warm welkom. Ondanks dat je redelijk zelfstandig werkt in de wijk, zijn de collega’s enorm betrokken.

Ondanks dat ik een erg groot voorstander ben van het gebruik van de verschillende systemen, vond ik het ook erg lastig, mede doordat ik maar twee dagen werkte. Dan is het lastig om de systemen onder de knie te krijgen. Naast het feit dat mijn collega’s me hierbij helpen, heb ik ook een cursus gekregen van Mariëlle Kramer. Erg fijn dat iedereen zo betrokken is!

Toen ik hier in dienst kwam, was ik wel bevoegd, maar niet bekwaam. Ook hiermee hebben mijn collega’s, en met name Rick, mij erg goed geholpen. Met als resultaat dat ik binnen twee maanden weer bevoegd èn bekwaam was.

De introductiedag op het hoofdkantoor, met alle nieuwe medewerkers, kwam een aantal maanden nadat ik in dienst was geweest. Dit heb ik als zeer nuttig en leuk ervaren. Erg leuk dat Lidy Hartemink, voorzitter Raad van Bestuur, in gesprek met ons ging en naar ons luisterde. Zo voel je je toch verbonden aan de toch wat grotere organisatie die Zorggroep Almere is.

Wat maakt het werken binnen Zorggroep Almere uniek?

Ik zou het iedereen aanraden om aan de slag te gaan binnen de Wijkverpleging van Zorggroep Almere. Het integrale karakter van de Zorggroep zorgt ervoor dat je maar met een aantal behandelaars hoeft te schakelen. Negen van de tien keer werken ze in hetzelfde gezondheidscentrum. Daardoor kom je elkaar ook nog vaak informeel tegen. Daarnaast biedt Zorggroep Almere veel mogelijkheden tot doorgroei en ontwikkeling.

-Mirjam, dank voor je openhartige verhaal en ik weet zeker dat je met jouw verhaal andere verpleegkundigen hebt geënthousiasmeerd om aan de slag te gaan binnen de Wijkverpleging!-