Xiomara is 33 jaar en werkt nu bijna 13 jaar voor de apotheek van Zorggroep Almere. Ze werkt vanaf haar 16e al in de zorg. Ze begon als Verzorgende IG in woonzorgcentrum De Toonladder: “Uiteindelijk heb ik de switch gemaakt naar de apotheek”. Hier ging ze aan de slag als apothekersassistente en sinds juli 2022 is ze Farmaceutisch manager in opleiding in apotheek De Spil. “Farmaceutisch manager houdt in dat ik operationeel de medewerkers op de vloer aanstuur. Mijn werkzaamheden bestaan uit het implementeren en continueren van projecten. Ik ben het aanspreekpunt voor de apotheek, zowel intern als extern”.

 

Xiomara maakte de overstap omdat ze na 10 jaar toe was aan een nieuwe en spannende uitdaging. Haar belangrijkste taken als Farmaceutisch manager i.o. zijn: “Het aansturen van medewerkers op het primaire proces van de apotheek, zorgen dat de dag goed verloopt en iedereen met plezier zijn/haar werk kan uitvoeren”. Een gemiddelde werkdag kan ze als volgt omschrijven: “Om 08:00 starten we de dag met het hele team bij het ‘dagstartbord’. Ik deel samen met de assistentes en apotheekmedewerkers de dag in en we bespreken de belangrijke punten van de dag. Om 08:45 evalueer ik met het team hoe het er voor staat en om 09:00 uur gaat de apotheek open. Ik houd mij verder bezig met lopende projecten en ben natuurlijk het aanspreekpunt van de apothekersassistenten en apotheekmedewerkers. Soms pendel ik tussen drie locaties voor overleggen of besprekingen.” Xiomara noemt haar werk: “Flexibel, elke dag anders en uitdagend”.

 

Wanneer je interesse hebt in het vak van Farmaceutisch manager moet je volgens Xiomara over de volgende kwaliteiten beschikken: “Als Farmaceutisch manager moet je in staat zijn om een team te kunnen ondersteunen en leiding te kunnen geven op de primaire (belangrijkste processen) in de apotheek. Denk hierbij aan balie werk en het aanschrijven van recepten. Verder zijn goede communicatievaardigheden belangrijk binnen het team maar ook extern naar patiënten toe. Het duidelijk over kunnen brengen van instructies en het goed kunnen luisteren naar medewerkers en patiënten zijn daarin een belangrijk voorbeeld.”

 

Ze zit goed op haar plek bij Apotheek De Spil: “Het geeft mij voldoening wanneer ik de algehele werking van de apotheek kan optimaliseren met mijn ideeën en projecten”.  Xiomara is op dit moment, naast haar werk voor Zorggroep Almere, ook nog druk bezig met haar studie: “Ik ben momenteel bezig met een deeltijd studie Farmakundige aan de Hogeschool Utrecht en zal naar verwachting begin zomer 2024 mijn diploma in ontvangst mogen nemen.” Naast het behalen van haar diploma wil ze zich graag verder blijven ontwikkelen als Farmaceutisch manager.