“Ik ben fysiotherapeut geworden omdat ik graag met mensen wilde werken”, vertelt Bart. Bart is 38 jaar en begon in 2021 als fysiotherapeut bij Zorggroep Almere. Hij heeft, zoals hij het zelf noemt, altijd al een beetje ‘hulpverlenersdrang’ gehad. “Ik wil mensen helpen en beter maken”, zegt hij. Hier is hij dan ook wat mee gaan doen want Bart werkt momenteel als fysiotherapeut voor twee locaties van Zorggroep Almere. “Ik zocht vooral een grotere organisatie waar dingen goed geregeld zijn en waar ik terug kan vallen op collega’s. Een plek waar we van elkaars specialiteiten gebruik maken en cliënten onderling kunnen doorsturen. Eigenlijk een organisatie met een sfeer waarin je goed kan samenwerken”, dit vond Bart bij Zorggroep Almere. Hij zit hier dan ook helemaal op zijn plek: “Alles wat ik prettig vind aan een baan, afwisseling, uitdaging, weinig rompslomp en met mensen werken heb ik hier. Dat zorgt voor een fijne werkplek zonder stress. Zo kan ik mij maximaal concentreren op mijn cliënten.”

Bart zijn belangrijkste taak is het helpen van mensen met het omgaan van hun klachten. Hierbij legt hij de nadruk op het natuurlijke herstel. “We helpen met natuurlijk herstel zodat mensen zelf grip krijgen op hun klachten en op die manier kunnen herstellen.”, vertelt Bart. Doordat hij verschillende mensen op een dag helpt, zijn de dagen als fysiotherapeut gevarieerd. “Elke cliënt heeft een ander verhaal en een andere benadering nodig. Mensen met dezelfde klachten moeten dus toch anders benaderd worden.”. Dit maakt zijn werk uitdagend: “Het is elke keer een puzzel die je moet oplossen. Elke keer overweeg ik opnieuw hoe ik iemand kan motiveren en begeleiden. Wat heeft iemand echt nodig om zo snel mogelijk te herstellen”. Maar als de puzzel eenmaal is opgelost geeft dit Bart enorm veel voldoening.

Bart werkt als ‘algemeen fysiotherapeut’. “Ik behandel het hele spectrum, van aspecifieke rugklachten tot neurologische revalidatie. Dit zijn mensen met een dwarslaesie of met een herseninfarct.”, zegt hij. Dit maakt het werk divers: “Het is heel breed. Dat vind ik ook wel een van de leuke delen van het vak. Je moet constant blijven nadenken over waar iemand het meeste baat bij heeft. Wat kunnen we op korte termijn doen en wat kunnen we voor de lange termijn voor iemand betekenen.”, zegt Bart.

Door al deze verschillende cliënten maakt Bart natuurlijk ook mooie momenten mee. Zo vertelt hij: “Een van de mooiste momenten die ik tijdens mijn werk heb meegemaakt was met een mevrouw. Ze had een hersenbloeding gehad en moest hierdoor jarenlang revalideren. Tijdens onze gesprekken vertelde ze mij dat ze altijd zo van strandwandelingen hield, maar op het moment dat ze bij mij begon kon ze slechts 50 meter lopen met een stok. Na jarenlang revalideren zijn wij uiteindelijk met een taxibusje naar het strand gegaan. Hier hebben we samen twee uur over het strand gelopen. Dat vond ik een heel mooi moment”.

Bart werkt als fysiotherapeut voor zowel gezondheidscentrum Noorderdok als voor het Trainingscentrum. Dit zijn twee totaal verschillende, maar beide fijne locaties. “Het Noorderdok is een fijn, klein team, waar snel overlegd kan worden en alles snel opgepakt wordt. We hebben hier een team met veel specialisaties dus we kunnen onderling cliënten makkelijk doorsturen. Dit maakt Noorderdok een fijne plek”. Het Trainingscentrum is daarentegen heel groot. “Je kunt hier alle toeters en bellen uit de kast halen voor jouw trainingen. We kunnen alles uitvoeren wat we kunnen bedenken. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een groot speelveld waardoor er vele mogelijkheden zijn om trainingen te verzorgen voor sportclubs zoals Almere City. Het is daarnaast een groot en gezellig team.“

Om fysiotherapeut te worden moet je volgens Bart wel ‘people skills’ hebben. “Je moet goed kunnen luisteren naar het verhaal van mensen. (..) Je moet je kunnen inleven in mensen en communicatief vaardig zijn. Bart wil de mensen die bezig zijn met de opleiding fysiotherapie of die deze net hebben afgerond tot slot het volgende meegeven: “Als je je diploma fysiotherapie hebt is het een beetje als je rijbewijs. Je mag dan eindelijk beginnen, maar het vak zelf leer je gaandeweg. In het begin is het wennen, maar met de juiste collega’s en de juiste steun kan je er goed in groeien. Uiteindelijk kan je het zo gek maken als je zelf wil. Je kunt je in allerlei richtingen specialiseren en als toch blijkt dat iets niet helemaal je ding is kan je je altijd specialiseren in een andere richting.”