Glenda werkt nu drie jaar in de zorg. Voordat ze in Nederland aan de slag ging werkte ze als verpleegkundige in Suriname. Sinds april 2022 werkt ze bij Zorggroep Almere als Verzorgende IG in woonzorgcentrum Castrovalva.

Op de vraag hoe ze haar werk in Castrovalva ervaart antwoord Glenda: “Dat is in een woord prettig!”. Ze vindt het dan ook lastig om een favoriet moment van de dag te benoemen, Glenda is eigenlijk altijd vrolijk op haar werk: “Ik maak gewoon plezier met mijn bewoners en als ze een keer emotioneel of droevig zijn ga ik gewoon een kort gesprekje met ze aan, ik probeer ze op te fleuren en dan kunnen we weer verder”.

In Castrovalva wonen mensen met dementie, hier blijven ze tot het moment van overlijden. Glenda stopt daarom alles wat ze in zich heeft in haar werk: “Je liefde, je tijd, je aandacht alles stop je in je werk voor de uren dat je er staat”. Ondanks hun dementie heeft Glenda een goede band met de bewoners. Het ene moment weten ze wie je bent en wat ze in hun leven gedaan hebben en het andere moment zijn ze dat totaal vergeten. Daarom moet vooral je geduldig zijn, zo zegt Glenda: “Soms moet je wat herhalen, maar ik heb daar geen moeite mee”.

Glenda vindt de mooiste momenten de verjaardagen van de bewoners: “Het is gewoon mooi om te zien. De familie komt op visite en er wordt iets leuks voor ze gedaan”. Op alle locaties van Zorggroep Almere worden activiteiten georganiseerd voor de bewoners: “Bij mooi weer worden ze aangekleed en gaan we naar buiten. We halen dan bijvoorbeeld bloemen of vis”, zegt Glenda. Helaas zijn er ook moeilijke momenten. Je krijgt een band de bewoners en ziet de achteruitgang die door hun dementie wordt veroorzaakt: “Je weet wat het eindresultaat is”, verteld ze. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de volgende dag iemand overleden is waar ze een goede band mee had. Dit vindt ze lastig, zo zegt ze: “Ik had dat laatste moment nog willen meemaken”. Wanneer iemand overlijdt wordt Glenda soms door de familie voor de afscheidsdienst uitgenodigd. Als Glenda het kan regelen, is zij bij de afscheidsdienst aanwezig.

Glenda heeft een fijne band met haar medecollega’s. Het werk kan soms best heftig zijn, “Daarom hebben we soms gewoon een momentje voor onszelf. Dan babbelen we even met elkaar”, zegt Glenda. Gelukkig heerst er een fijne sfeer op de werkvloer. Wanneer ze ergens mee zit praat ze hierover en wordt er naar elkaar geluisterd: “De fijne sfeer blijft gewoon hangen”, zegt ze.

Glenda heeft in het verleden haar grootouders tot de dood verpleegd. Dit was haar eerste kennismaking met zorg en verpleging. Ze besloot om hiervan haar beroep te maken. Ze startte haar zorg carrière in Suriname. Toen ze naar Nederland verhuisde ging ze aan de slag in Amsterdam. Glenda kwam erachter dat ze toch liever in Almere wilde werken, dichter bij huis: “Ik ben op zoek gegaan naar een vacature in Almere en zodoende ben ik Zorggroep Almere tegen gekomen. Ik heb gesolliciteerd en ik werd gelijk aangenomen”, verteld ze.

Glenda haalt de meeste voldoening uit het feit dat ze mensen echt kan helpen. Ze is dan ook gelukkig in haar huidige functie. Helaas ziet ze nog steeds mensen de zorg sector verlaten. Volgens Glenda moet je vooral geduldig en lief zijn om Verzorgende IG te kunnen zijn: “Anders ga je dit niet kunnen”, zegt ze. Iemand die Verzorgende IG wil worden moet dan ook het hart op de juiste plek hebben. Op de vraag wat ze haar toekomstige collega’s wil meegeven over haar woonzorgcentrum Castrovalva antwoord ze: “Laat ze maar komen. Als je er het hart voor hebt dan kom je er wel. Het is een fijne locatie met fijne collega’s en bewoners”.

 

Auteur: Luna van der Veen