Rinia werkt nu twee jaar met veel plezier als Verzorgende IG (Verzorgende Individuele Gezondheidszorg) in woonzorgcentrum Castrovalva. Ze begon bij ons als woonondersteuner in woonzorgcentrum Polderburen, waarna ze de opleiding van Zorggroep Almere mocht volgen tot VIG’er: “Het ligt mij gewoon, ik word er vrolijk van en als iets mij vrolijk maakt en het is toevallig ook een beetje mijn hobby dan ben ik een gelukkig mens. Dat straal ik dan ook uit en dat krijg ik te horen. Dus ik houd wel echt van mijn werk.”

De belangrijkste taken van een verzorgende IG zijn volgens Rinia de ADL (Algemeen Dagelijkse levensverrichtingen) taken. “Dit is onder andere de mensen uit bed halen. Wij zorgen ervoor dat onze bewoners uit bed komen, aangekleed worden, tanden worden gepoetst, van alles en nog wat. Als een bewoner wonden heeft of als er extra dingen gedaan moeten worden dan doe je dat ook tijdens de ochtendzorg.”, vertelt ze. De ochtend is Rinia’s favoriete moment van haar werkdag. “Je ziet je collega’s en drinkt samen een kopje koffie. Dan hebben we altijd even ons momentje”.

De drie woorden die volgens Rinia haar werk omschrijven zijn; tevredenheid, onverwachts en als derde noemt ze: “En dan toch weer tevredenheid want zo sluit ik meestal af. Ik ga pas weg als ik tevreden ben”, vertelt ze met een lach op haar gezicht. Tevreden bewoners, dat is hetgeen wat Rinia voldoening geeft. De bewoners van Rinia haar afdeling hebben somatische klachten. De bewoners hebben iets zichtbaars maar daarmee vaak ook iets onzichtbaars. “Ze zitten vaak in een rolstoel, door bijvoorbeeld een hersenbloeding”, vertelt ze. Haar relatie met de bewoners is goed: “We hebben humor en dat maakt het werk leuk”. Rinia benoemt als voorbeeld een situatie met een bewoner: “Een bewoner was een keer een beetje boos op mij. Toen ik de volgende ochtend weer bij hem kwam pakte ik mijn telefoon en zette ik wat muziek op. Ik heb voor hem gezongen tijdens de zorg. Hij was helemaal om. Je hebt het weer goed gemaakt, zei hij. Dat alleen door te zingen”. Maar natuurlijk is het werk als Verzorgende IG niet alleen maar lachen. Zo vertelt Rinia ook over de moeilijke momenten. Dit zijn voor haar de valincidenten. Zo maakte zij haar eerste valincident mee tijdens haar stageperiode. Een bewoners viel opeens. “Ik was leerling dus ik wist ook nog niet alles”, zegt Rinia. Ondanks dat Rinia nog een leerling was heeft ze goed gehandeld. “Een ervaren collega zei naderhand tegen mij dat ik het keurig had gedaan. Alles wat ik op school heb geleerd heb ik in praktijk gebracht. Ze hoefde gelukkig niet ingestuurd te worden. Maar dat is een van de minder leuke momenten”.  Dit soort incidenten gebeuren natuurlijk vaker, maar gelukkig heeft Rinia haar team oog voor elkaar en vragen ze elkaar regelmatig hoe het gaat.

Rinia benoemt de volgende kwaliteiten die je volgens haar in je moet hebben om Verzorgende IG te worden: “Je moet van mensen houden. Want als je niet van mensen houdt dan kun je dit werk echt niet doen. Je kan het wel doen, maar dan met tegenzin. Dan heb je niet de smile die ik heb en die vele collega’s hebben. Je moet er niet vies voor zijn om dingen te doen die andere niet willen doen zoals kots opruimen of slijm. Who cares, wij doen het wel!”.  Daarnaast is het volgens haar belangrijk dat je pas weggaat als de rust is teruggekeerd. Na het hebben van bijvoorbeeld een valincident kan het voorkomen dat je later naar huis gaat dan verwacht: “Dan blijf je in principe tot alles weer goed is. Die mentaliteit moet je hebben.”

Ondanks dat Rinia het naar haar zin heeft als VIG’er, wil ze zich graag blijven ontwikkelen. Ze zou dan ook graag nog de opleiding tot EVV’er (Eerst Verantwoordelijke Verzorgende) willen volgen. Maar één ding is zeker, in Castrovalva wil ze blijven. Rinia vertelt: “Het is hier een echt team. Je kan hier een grapje maken met de collega’s en de bewoners dat maakt het werken hier prettig”. Dus: “Als je in een leuk en warm team wil werken dan ben je hier zeker welkom!”.