Sven is teammanager facilitair en werkt negentien jaar voor Zorggroep Almere. De eerste tien jaar werkte hij als kok en hoofd voeding en nu bijna negen jaar als teammanager facilitair. Sven heeft de opleiding hotelmanagement afgerond en heeft hierna meerdere jaren in het buitenland gewerkt als kok in hotels. Toen hij naar Nederland verhuisde ging hij als kok aan de slag voor woonzorgcentra. Na tien jaar met plezier in de keukens te hebben gewerkt was hij klaar voor een nieuwe uitdaging. Tijdens zijn werkzaamheden als kok nam Sven af en toe taken over van facilitair managers. Dit sprak hem aan en hij besloot zijn leidinggevende te vragen of hij de opleiding HBO Facility Management mocht volgen. Zijn manager reageerde hier enthousiast op en Sven begon aan zijn opleiding. Kort daarna kon hij al aan de slag als teammanager. Hij pakte dit met beide handen aan en begon als teammanager terwijl hij tegelijkertijd zijn diploma haalde.

Sven vindt zijn dagelijkse werk: “Leuk, mega afwisselend en uitdagend. Dat zijn vooral de belangrijkste woorden.” Hij vindt het leuk dat zijn werk deels een kantoorbaan is, maar dat hij daarnaast ook veel contact heeft met mensen. Hij omschrijft zijn gemiddelde werkdag als volgende: “Negen van de tien keer kom ik binnen en dan zet ik mijn laptop neer, die zet ik vast aan. Dan loop ik een rondje door de locatie en spreek ik kort even informeel met mijn team. Dan loop ik ook altijd langs de kwaliteit verpleegkundige (..). Naar mijn mening is het dat je samen, de zorg en facilitair, een huis als dit draait. Dus vandaar dat ik ook langs de zorg loop.” Daarnaast heeft Sven vaak een overleg, maar geen dag is voor hem hetzelfde. Het leukste moment van de dag vindt hij het bezig zijn met medewerkers, of het nou in een werkoverleg of informeel overleg is. Sven vertelt: ”Je hebt ook medewerkers die emotioneel bij mij komen door privéomstandigheden. Ook dat vind ik heel belangrijk. Dat ze de weg naar mij toe vinden, ook wanneer ze het even moeilijk hebben. Dan wil ik er graag voor ze zijn.”

Sven heeft niet alleen een goede band met zijn collega’s, maar ook met de bewoners. Zo organiseerde hij een jaarlijkse bootreis van vijf dagen: “Dan hadden we vijftig bewoners mee en ongeveer 45 medewerkers en vrijwilligers.” Sven vertelt over een mevrouw die beperkt was in haar kunnen, maar waarin hij de glinstering in haar ogen terug zag komen toen er op de boot voor haar gezongen werd: “Dan smelt je weg. Dat is zo mooi en alleen dat moment al maakt het dat het goed is dat die mevrouw mee was, zo mooi.”

Sven woonde hiervoor in Duitsland. Toen hij met zijn vrouw naar Nederland verhuisde trokken zij samen in op de zolder van zijn ouders. Tijdens het solliciteren bij grote hotelketens kreeg hij een belletje met de vraag of hij als kok wilde werken bij een van de locaties van de Zorggroep. Wat hij eerst zag als een tijdelijke oplossing werd al snel meer dan dat: “Ik ben gebleven, het is zo super mooi om wat te kunnen betekenen voor die ouderen.” Dit is ook precies de reden waarom Sven al 19 jaar voor de Zorggroep werkt: “Ik ben er van gaan houden, het is zo mooi. Ik merk dat als ik het zeg dat ik glimlach. (..) Ik mocht de uitdaging aangaan om teammanager te worden. De Zorggroep is ook gewoon een mooi bedrijf waar je je mag ontwikkelen en die je vrijheden geeft. Dat waardeer ik heel erg.”, zegt hij. Volgens Sven zijn de volgende kwaliteiten belangrijk als je interesse hebt in de functie teammanager facilitair: “Je moet je in kunnen leven, geen negen-tot-vijfmentaliteit hebben, je moet flexibel zijn, je moet ook geduld kunnen hebben, doorzettingsvermogen, empathisch zijn en je moet vooral verstand van heel veel dingen hebben.” Volgens Sven moet je vooral een breed zichtveld hebben en van mensen houden. Ervaring in dit vak is belangrijk, om die reden adviseert Sven om vooral veel ervaring op te doen voordat je als teammanager facilitair aan de slag gaat.

Hij vindt De Kiekendief een leuke plek omdat deze locatie een positieve ontwikkeling doormaakt. “We zijn in een groeifase. Het is het op een na oudste pand van De Zorggroep, maar De Kiekendief is zich zeker in positieve zin aan het ontwikkelen. (..) Als je een positief mens bent ben je echt een aanwinst om deze locatie verder te laten groeien.” Wat De Kiekendief onderscheidt van andere locaties is het ‘buffet’: “De bewoners komen daar naartoe om een borreltje te drinken of om een kopje koffie te drinken, het is daar gezellig. Ik denk dat deze locatie bijna wel de enige locatie is waar dat zo uitgesproken aanwezig is. Het is hier wel een klein beetje de Jordaan, zeg ik wel eens.” Er ligt een plan voor het renoveren van De Kiekendief: “Dat maakt dat we hier straks weer in een super mooi pand zitten waar de jas niet verandert, maar de binnenkant zou er zeker heel anders uit gaan zien, weer fris.”

Sven wil zijn toekomstige collega’s het volgende meegeven over zijn locatie: “Het is een leuke, uitdagende, veelzijdige locatie en samen met jou kunnen we hier een nog mooier huis van maken waar het gezellig is en waar we mooie dingen doen voor de bewoners.”

 

Auteur: Luna van der Veen