Wie is Petra?

Petra werkt voor het Geriatrisch Expertise Centrum van Zorggroep Almere als fysiotherapeute en is een echte aanwinst. Haar reis begon in 1995: “Ik ben begonnen in Gezondheidscentrum De Notekraker. Daar heb ik ruim 26 jaar gewerkt met heel veel plezier. Ik heb daar mezelf mogen ontwikkelen en alle ruimte en ondersteuning gekregen om nieuwe dingen te doen.” Petra heeft dit dan ook met beide handen aangegrepen, zo is ze 11 jaar meewerkend teammanager geweest en heeft ze met veel plezier de cursus ‘Laat je niet nekken’ en het programma Actief en Fit opgezet. “Binnen Zorggroep Almere kan ik altijd nieuwe uitdagingen vinden. Soms inhoudelijk fysiotherapeutisch en soms beleidsmatig. Dit is denk ik één van de redenen dat ik zo lang al bij de zorggroep ben.“ Tegenwoordig is Petra 2,5 dag te vinden in woonzorgcentrum Flora en besteed ze vier uur per week aan De Overloop. Daarnaast zet ze ook een deel van haar tijd in bij BV Fysiotherapie, waar ze mensen in de eerste lijn behandelt met de ziekte van Parkinson en Parkinsonisme.

“Ik koos ooit voor fysiotherapeut puur op geluk. Voorheen dacht ik altijd in toerisme en verkeer te willen werken, maar de opleiding daarvoor sprak me geheel niet aan. De mensen vond ik toen niets, de sfeer niet. Het leek me toch niets voor mij! ‘Wat dan,’ dacht ik, ‘ik ga maar eens kijken bij de open dag voor fysiotherapeuten. Vanaf het moment dat ik binnen kwam op die school was ik verkocht. En nu, bijna 29 jaar later, doe ik dat nog met veel plezier.

 

Hoe ziet een werkdag eruit van een fysiotherapeut?

Petra werkt als intramuraal fysiotherapeut, wat betekent dat ze haar werk verricht in een woonzorgcentrum en bij mensen thuis met een WLZ thuis indicatie. Haar werk omvat het ondersteunen van zorgpersoneel en collega’s om de zorg van de bewoners zo veilig mogelijk te maken met behoud van eigen regie en mogelijkheden. Zo geeft Petra advies over transfers, beweging en oefentherapie. Haar doel is om alle bewoners zo veel en vaak mogelijk in beweging te krijgen om zo de gezondheid, zelfredzaamheid (met of zonder hulp) en het welzijn zo hoog mogelijk te krijgen en te houden. Uiteraard kan Petra dit niet alleen bereiken: “De inzet van vrijwilligers, familie en vrienden van bewoners zijn onmisbaar als stimulans tot het in beweging krijgen van onze bewoners. Binnen Flora hebben we het geluk om te kunnen rekenen op drie geweldige vrijwilligers die wekelijks een dagdeel besteden aan het bewegen met onze bewoners, onder supervisie van een fysiotherapeut.

 

Petra beschrijft haar werk als fysiotherapeut als flexibel, afwisselend en aansluitend. Petra omschrijft een, voor haar, doorsnee werkdag: “Ik start om 8 uur met een kopje koffie en kijk of ik mails heb met specifieke vragen. Vaak zijn er mensen gevallen, is er een (dringende) vraag over een transfer of een fysiek probleem waar een bewoner last van heeft of waar een verzorgende/verpleegkundige tegen aan loopt bij het verzorgen van een van de mensen. Daarna kijk ik even op mijn lijstje met mensen die ik die week van plan ben te gaan zien. Ik lees kort het dossier – wat is er gebeurd en moet daar snel iets mee of kan het wachten. Hierna ga ik het woonzorgcentrum in. Dit betekend dat ik aanspreekbaar ben voor vragen en wanneer kan, ga ik mensen ophalen om te gaan oefenen. Vaak zijn dit oefeningen gericht op kracht, balans en mobiliteit zodat mensen zo lang mogelijk zelf kunnen rondlopen/rollen. Zelf naar toilet kunnen. Zelf uit bed en/of stoel kunnen. Dit ontlast de zorg en geeft een gevoel van eigen waarde aan een mens.” Het oefenen met één of meer bewoners is Petra haar favoriete moment van haar werkdag.

 

Hoe is de band van een gespecialiseerd fysiotherapeut met zijn/haar patiënten?

Petra behandelt mensen met een vergevorderd dementieel beeld waarbij zelfzorg niet meer mogelijk is. Hiernaast behandelt ze ook mensen met niet aangeboren hersenletsel en met de ziekte van Parkinson. Naast haar werk in de woonzorgcentra Flora en De Overloop behandeld Petra ook personen in de eerste lijn. Dit doet ze bijvoorbeeld door mee te werken aan de Valpoli in De Haak. De relatie die Petra met haar patiënten heeft is intensief totdat fysiotherapie niet meer nuttig of nodig is.

“Ik ben een fysio en heb daarom veel kennis over herstel en opbouw. Denk daarom in oplossingen en mogelijkheden. Mijn motto is: Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.  Dat draag ik uit naar alle mensen waar ik mee werk, denk ik.

Petra werkt met mensen en dat zorgt voor mooie momenten: “Mooie momenten heb ik genoeg gehad en vaak nog dagelijks. Zo had ik laatst een meneer die niet zo graag kwam oefenen, maar wel steeds valgevaarlijker werd. Met hulp van de zorg besloot meneer toch een keer te komen oefenen. Hij werd enthousiast en komt nu wekelijks. Laatst was hij flink aan het oefenen op de loopbrug. Moeizaam, maar gemotiveerd. Op het moment dat hij een zijwaartse pas moest maken ging hij spontaan in een schaatshouding staan en maakte hij mooie schaatspassen (terwijl hij zich stevig vasthield). Hij had een brede lach op zijn gezicht en ik ook!”

 

Wat voor gevoel geven jouw collega’s jou?

“Ik geniet echt van de sfeer in Flora. Wat me opvalt tussen zorgverleners en behandelaars is de openheid en bereidheid om van elkaar te leren. We zijn gelijken met elk onze eigen expertise. Het maakt niet uit wat je functie is; iedereen draagt bij aan het team, het welzijn van collega’s en aan de bewoners en hun familie.”

 

 Wat geeft je het meeste voldoening aan je baan?

“In mijn werk haal ik de meeste voldoening uit het zien van mensen die met plezier in beweging komen en dichter bij hun doelen komen.” Daarnaast geeft een fijne samenwerking haar een gevoel van voldoening. Ze werkt nauw samen met verschillende partijen, zoals vrijwilligers, het welzijnsteam, artsen, en nog veel meer. Een goede samenwerking is essentieel om haar cliënten de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

 

Hoe zie je jouw toekomst op carrière gebied voor je, wat zou je graag nog willen bereiken?

Petra ambieert een meer adviserende rol binnen de fysiotherapie, bijvoorbeeld over hoe iemand thuis de beste zorg kan krijgen. “Een beetje zoals een casemanager werkt voor mensen met dementie. Ik denk dat er ook casemanagers moeten zijn voor mensen met complexe ziektebeelden zoals bijvoorbeeld MS of Parkinson. Het lijkt me mij leuk en nuttig om samen met andere hulpverleners dit zo goed mogelijk op te kunnen zetten”.

 “Daarnaast wil ik mij ook meer bezighouden met valpreventie in de wijk”, voegt Petra toe. “Dat lijkt mij ook erg boeiend. Hier ben ik al mee bezig in samenwerking met de (Stichting) Samenwerkende Fysiotherapeuten Almere. Het is interessant en ontzettend leuk. Het lijkt mij leuk om hier groep sessies over te geven”.

 

Wil je iemand die interesse heeft in jouw vak nog wat meegeven?

“Wanneer je fysiotherapeut wilt worden moet je van mensen houden met al hun eigenschappen, zowel positief als negatief. Je moet begrijpen dat sommige mensen wel willen, maar niet kunnen, en bereid zijn om op zoek te gaan naar manieren waarop dit wel mogelijk is. Verder heb je natuurlijk veel kennis nodig van anatomie, neurologie, gedrag en het herstelproces van weefsels en de invloed van emoties op herstel en welzijn. Verder is het belangrijk dat je in staat bent om met iedereen mee te denken, ongeacht hun opleidingsniveau, fysieke gesteldheid of financiële situaties. Kortom je moet best wel een duizendpoot en kameleon zijn, maar wel altijd jezelf blijven.

 

Ben je geïnteresseerd in het beroep van fysiotherapeut? “Kom dan eens langs en loop eens een keer mee”, zegt Petra.

Interview Petra Fysiotherapeut