Piet van Gelder is kunstenaar en woont nu sinds een jaar in Woonzorgcentrum Poortzicht, een woonzorgcentrum van Zorggroep Almere voor mensen met dementie in Almere Poort. Hij schildert al van jongs af aan. Naast kunstenaar was hij ook leraar in pedagogische en agogische wetenschappen.  

“Dit zijn de schilderijen die ik maak,” vertelt hij trots terwijl hij mij zijn kamer binnenlaat en wijst naar de twee schilderijen aan zijn muur. De kamer van Piet is knus ingericht. Er staat een blauwe bank met daarop okergele kussentjes die perfect passen bij zijn gele vloerkleed. Zijn schilderijen hangen aan de muren en hier en daar liggen er een paar gestapeld op de grond. We nemen plaats aan een tafeltje met daarop de krant van die dag en wat folders van zijn laatste expositie. Ik zit tegenover Piet, een net geklede, trotse en intelligente man, die zijn hele leven vol liefde heeft geschilderd. Piet tilt zijn glas op: “Proost,” zegt hij. Onze glazen klinken en ik stel hem de vraag: ”Wat betekent kunst voor u?”. Piet antwoordt: “Dat is heel belangrijk voor mij natuurlijk. Ik ken het goed, de kunstgeschiedenis en de verschillende schilders. Dat inspireert mij.”  

Piets kunstwerken zijn abstract en gemaakt met olieverf. Trots vertelt hij hoe hij de canvasdoeken zelf maakt. “Ik koop een rol linnen en latten en dan timmer ik het zelf in elkaar, eigenhandig werk!” Hij vertelt verder waar zijn inspiratie vandaan komt bij het maken van zijn kunst. “Ik krijg een beeld of een onderwerp in mijn hoofd. Hier denk ik dan over na en ondertussen begin ik met schilderen”. Piet omschrijft zijn werk als een puzzel die iemand zelf moet oplossen. Hij hoeft geen boodschap over te brengen met zijn werk. “Het is de bedoeling dat ze zelf er wat in vinden.”  

De favoriete kunstenaars van Piet zijn Lucebert en de Cobragroep. Maar eigenlijk omarmt hij alle vormen van kunst of hoe hij het zelf omschrijft: “Ik ben een echte alleseter wat dat betreft.” Piet ging dan ook altijd naar veel verschillende musea en exposities in binnen- en buitenland. “Soms inspireerde mij dat, soms helemaal niet, maar ik wilde het wel gewoon even zien,” vult hij lachend aan. Ook de digitale kunst van tegenwoordig kan Piet waarderen. “Het zijn allemaal mogelijkheden om je uit te drukken en te laten zien waarmee je bezig bent”. Zelf heeft Piet ook op aardig wat plekken mogen exposeren. Zo hing zijn kunst korte tijd geleden nog in het gemeentehuis van Almere. “Dat was een leuke expositie. Het was gezellig. Mijn familie, dochter en kleinkinderen waren erbij.”  

Piet geniet tegenwoordig vooral van een bezoek aan een museum of een atelier. Hij vindt het heerlijk om zijn prachtige kunstwerken met anderen te delen door ze te exposeren, zoals in het gemeentehuis. Gelukkig is Piet niet helemaal gestopt met schilderen. Hij vertelt met een glimlach: “Soms, als ik zin heb, span ik een doek of koop ik er een. Dan schilder ik gewoon hier, in mijn eigen woning.”