Martine is logopedist binnen het geriatrisch expertisecentrum en al meer dan 20 jaar werkzaam bij Zorggroep Almere. Ze zit al ruime tijd in het vak: “Ik was toevallig vorige maand 40 jaar logopedist”, vertelt Martine enthousiast. Ze heeft verschillende werkgevers gehad en heeft zelfs een tijd haar eigen praktijk gehad. Ze werkt drie en halve dag voor Zorggroep Almere, hiernaast heeft ze nog een andere werkgever.
Martine omschrijft haar werk als divers. Mensen komen bij haar in haar praktijkruimte, maar ze is ook veel op pad. Zo voert ze een groot deel van haar werk uit binnen onze woonzorgcentra. Hiernaast ziet Martine cliënten in de eerste lijn. Dit zijn mensen die nog op zichzelf wonen, maar wel logopedie nodig hebben.
Martine begeleidt onder andere cliënten met afasie. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld na een beroerte niet meer goed op hun woorden kunnen komen, maar ook kunnen ze moeite hebben met begrijpen wat er tegen hun wordt gezegd. “We komen ook bij mensen die bijvoorbeeld door een beroerte of een neurologische ziekte, bijvoorbeeld Parkinson of MS, meer moeite hebben met de articulatie”, dit wordt dysartrie genoemd. Hiernaast bestaat een groot deel van haar vak uit het beoordelen, trainen en advies geven bij slikproblemen. Martine geeft naast deze werkzaamheden ook scholing aan verzorging, verpleging en woonondersteuning.
De diversiteit en vrijheid van haar werk vindt Martine fijn: “Ik hou mijn eigen agenda bij”. De vaste dagen in de woonzorgcentra zijn onderdeel van haar favoriete momenten: “Omdat je dan echt in de huiskamers komt”, vertelt ze. Ook zegt ze: “Het is vaak ook wel heel gezellig. Soms doe ik gewoon gezellig even mee met wat daar gebeurt en ondertussen observeer ik het slikken, bijvoorbeeld wanneer iemand zijn broodje eet”.
Martine heeft over het algemeen een goede band met haar cliënten. Zo vertellen ze haar vaak persoonlijke verhalen. “Wat dat betreft heb ik een leuk vak want ik kan het spreken oefenen door met cliënten te praten”, vertelt ze.
Martine heeft tijdens haar werk veel mooie momenten meegemaakt. Zo vertelt Martine over een meneer met een hele ernstige afasie. Het was een jonge man in een huis met hoogbejaarde medebewoners waardoor hij zijn draai moeilijk kon vinden: “Hij had heel erg de behoefte om muziek van thuis te krijgen”, vertelt Martine. Door Martine haar ervaring begreep zij al snel waar de man zijn cd’s thuis bewaarde zodat zijn zus ze voor hem mee kon nemen. Hij was blij dat hij eindelijk zijn muziek weer kon beluisteren. Martine vond het fijn dat ze hem zo snel begreep en hem hierdoor weer een stukje gelukkiger kon maken.
Maar er zijn ook moeilijke momenten die Martine met haar cliënten meemaakt: “Ik vind het lastig als je lang contact met iemand hebt en iemand overlijdt”, vertelt ze. Ook krijgt ze wel eens te maken met cliënten die door de omstandigheden gefrustreerd raken: “Wat je heel vaak ziet bij afasie is dat mensen zelf niet in de gaten hebben dat ze niet begrepen worden en ook het signaal niet kunnen oppakken dat de andere persoon het niet begrijpt”. Martine weet hier gelukkig goed mee om te gaan.
Omdat elke collega zijn eigen locatie heeft ziet Martine sommige collega’s weinig, dit vindt ze jammer. Daarom vindt ze het extra leuk om in onze woonzorgcentra te zijn en haar collega’s hier te zien en te spreken. Ieder woonzorgcentrum heeft weer zijn eigen sfeer, vertelt Martine.
Martine heeft altijd iets gehad met stemmen en spreken. Ze kwam daardoor al snel uit op logopedie: “Dit paste me en ook het contact met andere mensen en iets voor iemand kunnen betekenen, dat zit natuurlijk wel allemaal in het vak”. Ze begon met logopedie voor kinderen, maar kwam er achter dat het werken met ouderen haar meer lag. Na verschillende werkgevers kwam ze te werken bij Zorggroep Almere: “Wat ik fijn vind aan Zorggroep Almere is dat het een grote organisatie is, maar waar je wel mogelijkheden hebt naast je eigen werk”. Zo heeft Martine ook jaren deelgenomen aan de ondernemingsraad en kreeg ze mogelijkheden om zich breder te scholen zoals tot gespreksleider moreel beraad: “Het is gewoon heel leuk als je al zo lang een vak uitoefent om dan ook dingen daarnaast te mogen doen die heel anders zijn, daar blijf je fris van en dat zijn wel dingen die de Zorggroep mij heeft geboden”.
Martine is gelukkig in haar huidige functie: “Ik vind het werk wat ik doe na 40 jaar nog altijd leuk en dat is een goed teken”. Ook zegt ze: “Ik ben ook wel trouw, maar trouw moet je ook wel verdienen als organisatie”. Martine voelt voldoening wanneer ze iemand zichtbaar kan helpen: “Wanneer mensen blij zijn met dat ik ze heb geholpen, de communicatie verbetert of dat het slikken toch ineens verbetert. Wanneer iemand al tijden ergens last van heeft en ik kan dat met mijn therapie verbeteren”.
Zorggroep Almere is bijzonder omdat het een organisatie is met eerste lijn en daarnaast woonzorgcentra heeft. “Hierdoor hebben wij onze eigen huisartsen en zijn ook daarin de lijntjes kort”, vertelt Martine. Ook vindt ze het fijn dat bij Zorggroep Almere alles onder één koepel valt: “Bij Zorggroep Almere is alles compleet, van verloskundigen tot thuiszorg tot verpleeghuizen, noem maar op”.
Volgens Martine moet je om logopedist te worden geduldig zijn, goed kunnen samenwerken en kunnen luisteren. “Ik vind het ook belangrijk dat je probeert om leuk contact te hebben met je cliënten, het hoeft niet allemaal zo zakelijk”, vertelt ze. Martine vertelt daarom bewust persoonlijke verhalen aan haar cliënten. Het is zowel prettig voor de cliënt als voor haar. Als tip wil ze dan ook meegeven dat je vooral moet proberen om plezier in je werk te hebben: “Natuurlijk neem je wel eens wat mee naar huis en dat mag ook dat is heel logisch, maar zorg ervoor dat je er gewoon plezier in hebt”. Als logopedist moet je je kunnen aanpassen aan verschillende culturen binnen verschillende huizen en gebieden. Martine zegt daarom: “Heb liefde voor je vak, maar ook voor de mensen voor wie je het doet”.