Jens (30 jaar) besloot in 2020 een carrièreswitch te maken en koos voor een leerwerkplek als Verzorgende IG. Sinds 2022 werkt hij met veel plezier bij Woonzorgcentrum Flora. “Voor mijn werk in de zorg was ik werkzaam in de kunstsector. Tijdens de COVID-19 uitbraak voelde ik een grote motivatie om mijn steentje bij te dragen in de zorg. Dit was de start van mijn carrière in de zorg”.

Jens wilde dus echt iets kunnen betekenen voor mensen en dat vond hij in het betekenisvolle beroep van Verzorgende IG: “Ik koos voor deze functie omdat ik op zoek was naar een plek waar ik elke dag kon afsluiten met een voldaan gevoel, wetende dat ik iemand heb geholpen. Ook sprak het dagelijkse sociale contact met zowel collega’s als met de bewoners mij aan. (…)  Wat mij de meeste voldoening geeft in mijn werk is het ontdekken van kleine dingen die de bewoners naast de dagelijkse zorg gelukkig maken. Aangezien de bewoners dit niet altijd makkelijk kunnen aangeven, is het moment dat je zoiets ontdekt erg belonend.”

Jens is werkzaam bij Woonzorgcentrum Flora, gevestigd in de nieuwe wijk Hortus. Hier werkt hij op een afdeling met bewoners die een vorm hebben van dementie, ook wel een PG (psychogeriatrie) afdeling genoemd. Het stadium van de dementie varieert. “De meest voorkomende vorm is Alzheimer. Maar denk ook aan vasculaire dementie met verlamming als gevolg, fronto-temporale dementie en Parkinson dementie.”, zegt hij.

Volgens Jens draait zijn werk om de drie kernwoorden: communicatie, verantwoordelijkheid en humor. Een gemiddelde werkdag begint voor Jens met het doornemen van de digitale overdacht, gevolgd door een mondelinge overdracht. Hierna wordt er in kaart gebracht wat er die dag verder moet gebeuren, de taken worden verdeeld en dan kan er gestart worden met het helpen van de bewoners met de dagelijkse behoeften en het uitdelen van de medicatie. Zijn belangrijkste taken als Verzorgende IG omvatten het ondersteunen bij de dagelijkse behoeften van de bewoners, medicatie verstrekken, rapporteren van bijzonderheden in de bewonersdossiers en het allerbelangrijkste voor Jens, het zorgen voor een fijne dag voor de bewoners.

Zijn favoriete moment op een werkdag is de één op één tijd met de bewoners en dit doet hij het liefst door middel van een activiteit. De relatie die Jens met de bewoners heeft is uniek. “Met de ene bewoner heb je gewoonweg meer een klik dan met de andere, maar ik probeer alle bewoners gelijk te behandelen en te geven waar ze behoefte aan hebben. Afhankelijk van de bewoner geniet ik van een gesprek, een knuffel of om een activiteit te doen.” Jens vertelt dat hij regelmatig mooie, maar soms ook uitdagende momenten met de bewoners meemaakt. “Mooie momenten zijn bijvoorbeeld wanneer bewoners mij laten weten blij te zijn me weer te zien na een paar dagen vrij. Een moeilijk moment op het werk is wanneer een bewoner hulp nodig heeft, maar de dementie dit bemoeilijkt”.

Jens beschrijft de sfeer in het team als “ontzettend fijn”. “Uiteraard kan je met de ene collega beter samenwerken dan met de andere, maar ik voel mij veilig bij mijn collega’s op de werkvloer. Wanneer je ergens mee zit heerst er een open sfeer.”