Silvana aan het woord

Werken in de Wijkverpleging bij Zorggroep Almere: geen dag hetzelfde!

Silvana wist al op jonge leeftijd dat ze in de zorg wilde werken. “Toen ik vijf was, werd ik opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie. Daar vond ik het zo leuk dat ik dacht: ‘Als ik later groot ben, wil ik ook voor mensen zorgen.’ Ik speelde dan ook het liefst met spuitjes en doktersspulletjes en keek graag naar tv-programma’s over de zorg.”

Lange carrière in de zorg

Silvana is al vanaf haar zestiende actief in de zorg. Ze heeft gewerkt in verschillende woonzorgcentra, op de afdeling psychogeriatrie (mensen met dementie) en op de afdeling somatiek (mensen met lichamelijke problemen). Nu werkt ze alweer zes jaar voor Zorggroep Almere; eerst als Wijkverpleegkundige en tegenwoordig als Verpleegkundige in de wijk in Almere Buiten. In die rol kan zij nog breder worden ingezet; zij kan bijvoorbeeld ook werken in complexe en onvoorspelbare zorgsituaties. “Ik koos voor de Wijkverpleging omdat ik, toen ik een dag meeliep met een Wijkverpleegkundige, erachter kwam dat het werk heel leuk en gevarieerd is. Als Wijkverpleegkundige kom je bij veel verschillende mensen thuis. Zij zijn over het algemeen heel blij met de hulp die ze van ons krijgen. Hierdoor heb ik veel plezier in mijn werk. Het is zo fijn dat de mensen door onze ondersteuning langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. ”

Geen werkdag hetzelfde

In de Wijkverpleging draai je verschillende soorten diensten, zoals ochtend- en avonddiensten. “Als ik een ochtenddienst heb, begin ik op kantoor. Dan neem ik de overdracht van de vorige dienst door en bespreek de bijzonderheden met mijn collega’s. Vaak heb ik verantwoordelijkheidsdienst., dan heb ik de telefoon waarop ons team bereikbaar is bij me. Op dat moment ben ik de vraagbaak voor cliënten, mantelzorgers en andere zorgprofessionals. Alle telefoontjes die binnenkomen beantwoord ik en ik onderneem daarop actie. Ook stel ik een gezamenlijk berichtenverkeer op voor het team dat dienst heeft. Hierin zet ik de bijzonderheden van cliënten en alle taken die gedaan moeten worden. Vervolgens ga ik op pad. Tussen de bezoeken door doe ik administratieve werkzaamheden op kantoor. Ook overleg ik met andere zorgverleners, zoals praktijkondersteuners en huisartsen. Zo zorgen we er samen voor dat we de beste zorg aan onze cliënten geven, afgestemd op hun persoonlijke situatie en wensen. Ook voer ik intakegesprekken met nieuwe cliënten om hun zorgvraag te bepalen. Kortom: geen werkdag is hetzelfde.”

Neventaken & verantwoordelijkheden

Silvana heeft verschillende neventaken. “Ik ben Super User; ik ben verantwoordelijk voor alles omtrent computers en nieuwe technologische zaken in ons team. Daarnaast zit ik in het Kwaliteitsteam, dat knelpunten analyseert en hiervoor oplossingen bedenkt. Zo werk ik momenteel met een collega aan het project ‘Voeding voor kwetsbare ouderen’. Noodzakelijk, want veel van onze cliënten eten te weinig. Door dat goed in beeld te krijgen, kunnen wij daar in onze zorg rekening mee houden. Verder houden we bij of de protocollen up-to-date zijn. Ook ben ik werkbegeleidster; zo zorg ik dat ik scherp blijf. “

De glimlach van de cliënt

“Ik doe het eigenlijk voor de glimlach van de cliënt, díe geeft mij energie.” zegt Silvana. “En andersom: ik zorg met een glimlach. Ook als ik een moeilijke casus oplos. Bijvoorbeeld die keer dat een cliënt terugkwam van haar vakantie met een gebroken been. Het gips lag open met als risico dat de wond zou infecteren. Mevrouw wist niet wie haar kon helpen. Ik heb alle nodige telefoontjes gepleegd waardoor mevrouw nog dezelfde dag geholpen kon worden in het ziekenhuis. Ze was zo dankbaar; daar doe ik het voor.”

Band met cliënten

De band die Silvana met haar cliënten opbouwt, is voor haar belangrijk. “Mijn geheim: positieve energie, ik kom binnen met een ‘big smile’. Dit heeft een positief effect op de cliënten. Maar als ik een ‘offdag’ heb, geef ik dat ook aan. Dan begrijpen ze waarom ik wat stiller ben.”

Een persoonlijke benadering

Mevrouw L. (zie foto) is al drie jaar cliënt van onze Wijkverpleging. Silvana: “Mevrouw heeft diabetes. Om de twee weken vervangen wij haar metingsapparaat. Ook doen we haar kousen aan en observeren wij haar benen en voeten. Dat is belangrijk omdat zij door diabetes sneller last van wondjes kan krijgen. Ze vindt het fijn als wij langskomen en haalt dan vaak iets lekkers voor ons.” “Ik vind het fantastisch dat het er is. Ik vind ze allemaal lief en dat vinden ze gelukkig ook van mij. Ik ben dan ook hartstikke tevreden.” vertelt mevrouw. Silvana komt al vanaf het begin bij mevrouw. “De eerste keer stond ze dansend voor de deur”, vertelt mevrouw lachend. “Je moet een klik hebben met iemand en die klik hebben wij. Dat is het belangrijkste”, vult ze aan.

Waarom kiezen voor de Wijkverpleging van Zorggroep Almere?

Silvana legt uit: “Als Wijkverpleegkundige werk je heel zelfstandig. Gelukkig werken we in kleine teams en hebben we ook een goed contact met de collega’s van de andere teams. Hierdoor kunnen we gemakkelijk met elkaar overleggen. Je bent daardoor nooit helemaal alleen aan het werk in de wijk.

Verder vind ik het bijzonder om in iemands vertrouwde omgeving te komen; dat iemand dat toelaat en jou daarin volledig vertrouwd en ook blij is met je hulp. Je komt bij veel verschillende mensen thuis en geen dag is hetzelfde. Dat alles bij elkaar maakt ons werk waardevol. Daarnaast is er bij Zorggroep Almere veel ruimte om te groeien. Zo blijf je jezelf ontwikkelen; dat maakt het werk ook heel afwisselend en uitdagend. Deze rol is geschikt voor iemand met liefde voor het vak; je moet het vanuit je hart doen, anders moet je er niet aan beginnen.”